Ga naar de inhoud

Wat doet een promptoloog?

Een promptoloog? Wat is dat nu weer zal je eerste gedachte zijn.

Een promptoloog onderzoekt de werking van een AI model om daar via prompts het maximale uit te halen.

Dat doet een prompt engineer toch ook? Deels ja, deels nee. Engineering is idd het maken van prompts.

Om prompts te maken zul je verder, dieper en creatiever met de AI aan de gang moeten gaan. Je zal moeten leren hoe de AI denkt, anders denkt en zich na een update blijft ontwikkelen.

Een promptoloog kun je dan ook zien als iemand die verder en dieper gaat met AI dan een prompt engineer. Het kan op scholen zelf een nieuw vakgebied worden: promptologie het onderzoeken hoe met AI te praten.

Aan de ene kant heb je ontwikkelaars van een AI model. Zij bouwen de modellen, het framework en trainen de AI met data. Wat er daarna gebeurt is voor deze groep vaak een raadsel. Misschien net zo een raadsel als waarom wij mensen soms dingen doen.

De taak of uitdaging van de promptoloog is dan ook leren te begrijpen hoe het AI model werkt. De basis hierbij is vragen, vergelijken en leren waarom het doet wat het doet. Als promptoloog zul je merken dat 1 of 2 gerichte woorden een gigantisch verschil kunnen maken. Je zal zien dat de volgorde van prompts invloed heeft. Je zal merken dat des te dieper je gaat des te complexer het gaat worden. Dat laatste, een uitdaging.

De stand van de AI techniek op dit moment is dat het heel veel kennis heeft. Die kennis is echter niet met elkaar verbonden. Die verbinding moeten wij mensen maken. Hierbij moet je vaak creatief te werk gaan. Het model anders benaderen dan je als mens zou doen. de opgebouwde kennis van jouw vakgebied, de manier van denken kan dan zelf negatief werken.

Promptologie is dan ook meer dan alleen prompts maken, het gaat dieper. Het draait om het leren begrijpen van het model. Als je dat begrijpt ben echt in staat om effectieve en betere prompts te maken voor maximaal resultaat.

Sinds feb 2023 ben ik ruim 2000 uur bezig geweest met het AI model. Het leren te begrijpen van het ai model. Deze kennis deel ik via artikelen en posts op social media.

Wil je meer weten over een promptoloog, hieronder een video van een workshop die in in 2024 in Belgie gaf. Prompt engineering is dood maar er is een beter leven na de dood.

Interesse? Neem contact op via onderstaand formulier of mail naar bob@ballings.nl

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Let op er is momenteel veel vraag naar gerichte diepgaande kennis, wacht niet te lang.


Ondernemer

Ondernemer sind 1989

Auteur

ChatGPT- AI Het Geheim van professioneel schrijven.

Spreker/training

ChatGPT prompts voor marketing,seo en andere teksten.

Translate »