Meteen naar de inhoud

Mijn passie die energie geeft.

Ik ben naast ondernemer vooral ontwikkelaar, een breed begrip. Ik houd van nieuwe dingen leren, creatieve oplossingen bedenken en vanaf nul beginnen.

Ik begon met het samen ontwikkelen van een speciale vezel voor matten. Een vezel die hard en zacht combineert, een technische uitdaging gezien de verschillende krimpeigenschappen. Deze combinatie is nu standaard bij veel fabrikanten van matten.

In 1999 werd ik gevraagd om een logomattenproductie te starten. De machines waren er, maar ze wisten niet hoe. Binnen acht maanden waren we klaar om het product te lanceren. Ik heb mijn kennis van a tot z overgedragen. Van het selecteren van garen, kleurstofformules, rubber tot het maken van ontwerpen specifiek voor een tapijtprinter. Ik heb ook een machine laten bouwen die voor kwaliteitsverbetering zorgde.

Na het starten van deze productie had ik interesse in rubber. Ik wist namelijk niet de formule en de kennis hierachter. Gedurende twee jaar heb ik dit zelf geleerd, proeven gedaan, specifiek voor matten. Vallen en opstaan, er bijna zijn en dan weer terug. Het voordeel hiervan: een leerproces waardoor ik nu weet: doe ik dit, gebeurt er dat.

Mattenfabrikanten de randen van matten nog met de hand. Dat moest anders kunnen. Ik zette de ontwikkeling in gang van een camerasysteem gekoppeld aan een snijmachine. Nu standaard bij alle fabrikanten wereldwijd.

In 2005 startte ik met inkjetprinten op tapijt. Een speciale vezel PTT uit de VS geïmporteerd. Fantastisch resultaat, maar de printers van toen waren nog te langzaam, de markt was er niet klaar voor.

De toekomst

Een paar jaar geleden dacht ik: het moet anders, matten moeten langer meegaan. Het rubber is niet milieuvriendelijk en recycling is noodzakelijk. Als ondernemer met een klein budget moet je creatief zijn in oplossingen en dat is een leuke uitdaging. Mijn lopende projecten kun je zien op www.bobmats.com

De wasbare matten zijn een gesloten kringloop. Het doel: garen en rubber scheiden en beide hergebruiken. Hiervoor werk ik samen met een aantal grote wereldspelers. Met mijn kennis van rubber zal ik in 2024 in staat zijn een mat te maken met 50% circulair rubber, een unicum waarmee ik vooruitloop op EU-wetgeving.

Het garen is een moeilijker verhaal. Ook hier kan een deel tot nieuwe garen gemaakt worden en loopt er nu een proef bij een universiteit om nylon uit een mix van nylon, polyester en rubberpoeder te filteren.

Het zijn stuk voor stuk ontwikkelingen waarin ik me tot in de kleinste details verdiep in materialen. Ik lees veel wetenschappelijk onderzoek om betere inzichten te krijgen. Ik spreek veel mensen, stel vragen en deel kennis om samen tot iets moois te komen.

ChatGPT werd voor mij begin dit jaar een bijkomende verslaving naar kennis, kennis om problemen op te lossen. Het stelt me in staat om sneller antwoorden te krijgen op complexe vragen. Oude kennis waar ik jaren onderzoek naar deed, kan ik nu in korte tijd met de juiste vragen boven water krijgen. Het is fascinerend en uitdagend.

Tijdens mijn ontdekking van ChatGPT kwam ik ook het schrijven van teksten tegen. Daar wilde ik meer van weten, hoe kan ik dat optimaal doen? Net als mijn andere onderzoek dook ik diep tot in de details. Het werd een e-boek waar je hier meer over leest.

Ondernemer

Sind 1989 eigenaar van Bob Mats B.V.

Auteur

ChatGPT- AI Het Geheim van professioneel schrijven.

Spreker/training

ChatGPT prompts voor marketing,seo en andere teksten.

Translate »